Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
14 december 2019

Avhandling om patientrapporterade mått vid LKG (läpp- käk- och/eller gomspalt)

 

Nyligen presenterades en avhandling i Lund som bland annat påvisade stöd för användande av patientrapporterade utfallsmått som kommunikationsinstrument mellan sjukvårdspersonal och patienter.

Lördagen den 16 november 2019 disputerade Mia Stiernman med avhandlingen ”Patient Reported Outcomes in Cleft Lip and Palate” vid Lunds universitet. Opponent var docent Agneta Marcusson från Linköpings universitet. Resultaten i avhandlingen stödjer att patientrapporterade utfallsmått är användbara instrument för förbättrad kommunikation mellan sjukvårdspersonal och patienter och deras familjer. Resultaten visar även att patienterna uppskattade de enkäter som hade mer detaljerade frågor och tog upp psykosociala aspekter.

Mia Stiernmans förhoppning är att påverka de som arbetar i den svenska LKG-vården att framöver arbeta med patientrelaterade utfallsmått mer enhetligt. Gemensamma metoder är i grunden en förutsättning för att kunna jämföra resultat mellan våra sex LKG-centra i Sverige och även med andra länder.

Klicka här för att läsa mer om avhandlingen.

Profilbild på Mia Stiernman. Mia har långt cendréfärgat hår och bär en grön tröja.
Mia Stiernman