Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
3 juli 2018

Representanter för LKG (läpp- käk- och/eller gomspalt)-registret medverkade vid europeisk ortodontikongress i Edinburgh

 

Veckan innan midsommar hölls ett möte i Edinburgh som fokuserade på nya forskningsrön inom ortodonti. På mötet deltog och föreläste representanter för LKG-registret.

The European Orthodontic Society höll sitt årliga möte och konferens i Edinburgh veckan innan midsommar i år. Mötet fokuserade på nya forskningsrön inom många olika områden inom ämnesområdet ortodonti, till exempel tillväxt, syndrom och genetik, röntgen (framför allt tredimensionell), tänder som inte har brutit fram, olika tandregleringsapparaturer samt olika index för att mäta bettförhållanden och tänder.

Från Sverige presenterade Marie Pegelow, som är ortodontist i Stockholm, preliminära resultat från studien om tillförlitlighet i femårsindex för skattning av ocklusion (Atack-index), vilken har genomförts inom ramen för LKG-registret. Sammanfattningsvis visade resultaten att Atack-index är en tillförlitlig metod för att skatta ocklusion hos barn födda med enkelsidig LKG.

Under mötet presenterades även en metod för att dela in ortognatkirurgipatienter (ortognatkirurgi är kirurgisk korrigering av käkbenen) efter ett funktionsindex (IOFTN Ireland, 2014) i syfte att bedöma behandlingsbehov som kan vara användbara för bedömning av färdigvuxna svenska tonåringar med LKG.

Marie Pegelow framför plansch om om tillförlitlighet i femårs index för skattning av ocklusion. Marie bär svart klänning och grå blus.
Marie Pegelow på plats i Edinburgh.