Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
29 juli 2024

LKG-registret medverkade vid kongress i Milano

 

Den 24 till 28 juni hölls European Cleft Palate Craniofacial Association Congress i Milano. På plats representerades Sverige av LKG (läpp- käk- och/eller gomspalt)-teamen i Göteborg, Uppsala-Örebro, Stockholm och Malmö, och övriga LKG-team deltog digitalt. Cirka 600 personer från 94 länder medverkade.

Magnus Becker talar i mikrofon. Magnus bär glasögon, svart kavaj, vit skjorta och blåvitrandig slips.
Magnus Becker

Vid en panel om longitudinella behandlingsresultat höll Magnus Becker en presentation baserad på LKG-registret om resultat upp till 19 års ålder hos individer födda med enkelsidig LKG.

Malin Schaar Johansson presenterade en registerstudie om förekomst av velofarynxdysfunktion hos individer med LKG och riskfaktorer för detta. Velofarynxdysfunktion innebär svårigheter att sluta passagen mellan mun- och näshåla, vilket är en förutsättning för ett välfungerande tal.

Malin Schaar Johansson talar i mikrofon och visar en presentation med rubriken Cleft Palate Care in Sweden. Malin bär en vit klänning med blåa blommor.
Malin Schaar Johansson

 

 

 

 

 

Kristina Klintö talar i mikrofon. Kristina bär glasögon och grön klänning med vita prickar.
Kristina Klintö

 

 

 

 

 

 

 

Kristina Klintö presenterade en studie om tal vid 5 och 10 års ålder hos barn med LKG som även har andra diagnoser. Kristina medverkade också i en panel om metoder för undersökning av velofarynxdysfunktion, där hon presenterade resultat från två studier om tillförlitligheten i registrerad taldata i LKG-registret.

Kongressen gav möjlighet till givande diskussioner med forskare och kliniker från hela världen. Representanter för det norska LKG-registret och det brittiska registret CRANE database berättade om sitt arbete med att kvalitetssäkra vården. Dessutom medverkade kollegor från Nederländerna som verkar för att skapa ett europeiskt register.