Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
29 juli 2024

Studenter från USA på besök i Sverige för att ta del av det svenska LKG-samarbetet

 

Den 24 juli kom 24 studenter och tre lärare från universitetet i Alabama i USA (United States of America) för att besöka LKG (läpp- käk- och/eller gomspalt)-teamet vid Specialiserad kirurgi, Skånes universitetssjukhus i Malmö. De var särskilt intresserade av att höra om multidisciplinärt teamsamarbete, nationellt samarbete och hur forskning och klinik har integrerats i LKG-vården i Sverige i syfte att förbättra LKG-vården.

Kristina Klintö, specialistlogoped och docent, och Henry Svensson, plastikkirurg och professor, föreläste vid besöket. Föreläsningen handlade om att flera strukturer och funktioner kan påverkas vid LKG och för att ge de bästa förutsättningarna för god utveckling vid LKG är samverkan mellan specialister avgörande. Fokus låg på att beskriva det nära samarbetet mellan specialisterna som arbetar inom LKG-vården, till exempel plastikkirurg, specialisttandläkare i ortodonti, logoped, ÖNH (öron-näsa-hals)-läkare (foniater/audiolog), psykolog/kurator, omvårdnadspersonal, audionom, radiolog med flera. Det svenska standardiserade uppföljningsprogrammet, från nyföddhetsperioden upp till vuxen ålder, beskrevs också.

Det svenska nationella samarbetet inom LKG-vården är unikt i världen. Här är det svenska LKG-registret centralt då det ger möjlighet att göra öppna jämförelser av behandlingsresultat mellan centra i syfte att ge underlag för att förbättra resultaten för individer med LKG i hela Sverige.

I förhållande till att specialisterna som arbetar med LKG i Sverige är få är forskningsaktiviteten hög och forskning och klinisk verksamhet har i hög grad integrerats i syfte att förbättra behandlingsmetoderna. Flera nationella forskningsprojekt har genomförts och fler pågår. De svenska LKG-teamen samverkar även med lokala vårdgivare för evidensbaserad vård.

Studenterna hade flera frågor om det svenska sjukvårdssystemet och det multidisciplinära samarbetet. Efter föreläsningen förevisade Henry Svensson och Annika Uvemark, LKG-koordinator, lokalerna för LKG-verksamheten vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

En grupp studenter från USA (United States of America) som besöker Sverige. Studenterna sitter vid bänkar i en föreläsningssal.
Studenter på besök från USA. Längst bak ses Henry Svensson och Kristina Klintö tillsammans med lärarna vid universitet i Alabama.