Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
15 februari 2023

LKG-registret medverkade vid ERN cranio-möte i Utrecht

 

Den 27 januari 2023 höll ERN (European Reference Network) Cranio ett möte i Utrecht, Nederländerna, för att undersöka om det är möjligt att jämföra resultat för tal mellan LKG (läpp- käk- och/eller gomspalt)-centra i Europa. LKG-registret deltog och föreläste på mötet.

Resultat för tal påverkas av talarens språkliga bakgrund och därför behöver det talmaterial som används vid undersökningen utformas så att talarens språkliga bakgrund påverkar resultaten så lite som möjligt.
Internationella riktlinjer har skapats kring hur ett bra talmaterial kan samlas in och dokumenteras för att det ska vara möjligt att jämföra tal vid LKG för talare med olika språk. LKG-registret följer redan dessa riktlinjer i hög utsträckning.
På hemsidan hos CLISPI (CLeft palate International SPeech Issues) finns mer information om de internationella riktlinjerna.
Klicka här för att komma till mer information om de internationella riktlinjerna hos CLISPI.

På ERN-mötet deltog en inbjuden representant från LKG-registret för att tala om hur LKG-registret har utvecklats och används för att förbättra LKG-vården.
Förutom svensk representation fanns på mötet också deltagare från Belgien, Finland, Irland, Italien, Lettland, Nederländerna, Norge, Spanien och Österrike.

Deltagare på möte anordnat av European Reference Network (ERN) Cranio.
Deltagare på ERN Cranio-mötet.